Er på jagt efter en dunsovepose? Så bør du læse med her. En dunsovepose er fremstillet af dun. Det er et naturmateriale, og dunene stammer fra gæs eller ænder. Der er både fordele og ulemper ved en sovepose af dun. Derudover er der en række vigtige faktorer, som du skal være opmærksom på ved køb af en dunsovepose. Hvad er fordelene, hvad er ulemperne, og hvilken én skal du egentlig vælge, når det kommer til stykket. Vi fortæller her detaljeret alt, hvad du har behov for at vide om dunsoveposer.

DE MEST POPULÆRE DUNSOVEPOSER PÅ SHOPPEN

Uundværlig

Når man er outdoorentusiast, så er soveposen stort set uundværligt udstyr. Det er også for de fleste noget af det første, man sørger for at investere i, hvis man er nået dertil, hvor man også er begyndt at overnatte ude i naturen. Soveposer hverken fylder eller vejer særlig meget, og så findes der mange suveræne modeller, som både er komfortable, funktionelle og som sørger for at holde dig varm alt efter årstid. Du kan læse mere om hvordan du kan holde varmen i soveposen.

Soveposer findes altså i et hav af forskellige farver, størrelser, materialer og tykkelser, og vi forstår derfor godt, at det kan være svært at danne sig et overblik over de forskellige varianter på markedet. En meget typisk ting, som du altid vil skulle tage stilling til er, hvilken type fyld du ønsker. Der er naturligvis både fordele og ulemper ved dunfyldet, som der også er ved fiber fyld. Hvad du skal vælge, afhænger altid af dine personlige behov og hvad du skal bruge den til. I denne artikel har vi fokus på dunsoveposerne, og vi vil derfor ridse nogle af de mest essentielle både fordele og ulemper op, og dermed give dig nogle brugbare råd til, hvornår det giver mening af investere i en dunsovepose.

Fordele

  • Vægt/fylde:
    Dunsoveposer hverken vejer eller fylder særlig meget og kan dermed komprimeres rigtig meget, hvilket er en kæmpe fordel, når du skal have den med dig på vandreturen. Dun er altså virkelig et fantastisk materiale på dette punkt.
     

  • Åndbarhed: 
    Dun ånder bare bedre. De små og fine dun inde i selve soveposen er i stand til at filtre sig sammen ganske let og dermed være i stand til at danne en let og luftig struktur, der både er med til at soveposen giver fylde og samtidig være med til at holde på kropsvarmen. Når vi sover danner vi både fugt og overskudsvarme, og takket være dunenes struktur vil dette have meget nemmere ved at passere mens vi sover, hvilket opretholder en høj komfort.
     

  • Holdbarhed:
    Dun har en fantastisk holdbarhed, og hvis du vælger en dunsovepose kan du være sikker på at have den i mange år. Helt naturligt vil dunene efterhånden med tiden miste lidt af fylden. Sørg derfor gerne for at vaske den engang i mellem for at holde mængden af skidt, snavs og fedtstoffer nede. Hvis man plejer dunene, så kan de bevare den samme isoleringsevne i op til 20-30 år.

Ulemper

  • Prisniveau:
    På grund af dunenes høje kvalitetsniveau, så er dunsoveposer også dyrere end fibersoveposer. Dun er et naturprodukt, hvilket spiller en stor rolle i forhold til at prisen dermed også bliver højere. Dog er det værd at tage højde for, at en dunsovepose i forhold til en fibersovepose er i stand til at holde den samme isoleringsevne i væsentligt flere år end fibersoveposen kan. På baggrund af dette er det relevant at opveje, hvor meget du kommer til at skulle bruge soveposen. Hvis du ved, at du kommer til at bruge den ofte og i mange år, så er dunsoveposen værd at foretrække på trods af en højere pris, da den dermed også holder bedre.
     

  • Dun har ikke godt af fugt:
    Dun suger rigtig meget fugt til sig, og det kan ikke undgås, at denne fugt vil sætte sig inde i dunene. Dette kan i værste fald resultere i, at dunene lettere vil komme til at klumpe sig sammen, hvilket kan påvirke den isolerende effekt. Der er dog rigtig mange mærker, som behandler deres dun, så de ikke er modtagelige overfor fugt. Eksempelvis bruger mærket Nordisk Cystral Down, som gør, at dunene ikke er modtagelige. Ligeledes benytter Sea To Summit ULTRA-DRY DOWN. Hydrophbic down benyttes også af flere forskellige mærker. 
     

  • Vedligeholdelse af vask:
    En dunsovepose kræver en del vedligeholdelse for at dunene ikke går i stykker. Derudover skal det vaskes med et vaskemiddel til dun. Det anbefales også, at dunprodukter vaskes jævnligt. Du kan læse mere om dunvask. Efter vask skal soveposen helst tørres i en tørretumbler med bolde for at forblive fyldig. Ønsker du at beskytte din dunsovepose, kan vi anbefale dig at bruge en liner i bomuld, silke eller lignende. Dette giver mindre slid på posen, og man undgår at ens pose kommer til at lugte af sure tæer. Hvis du benytter en liner, skal posen ikke vaskes så ofte og så holder den længere. 

DE MEST POPULÆRE SOVEPOSER PÅ SHOPPEN

 

Vigtige faktorer

  • Dun
    Overordnet set er dun fra gæs bedre, da de er finere, men det kommer også an på, hvor i verden de stammer fra. Dårlige dun har som regel mange fjer og isolerer ikke så godt. Man kan se mængden af fjer på indpakningen på det pågældende produkt. Dette vil eksempelvis fremgå som 92/8 eller 92%. Det betyder, at de resterende 8% udgør dun. Hvilket er forholdsvis højt sat og betyder at dette er god kvalitet.
     

  • Fyldvægt
    Fyldvægten skal man også være opmærksom på. Det dækker over kvaliteten af dunene og derfor også varmeisoleringen. Det opgøres i cm3/gram. Her gælder det om at have det højeste tal. Derfor vil 600cm3/gram være bedre end 200cm3/gram.
     

  • Fyldvolumen
    Fyldvolumen indikerer, hvor meget luft dunene kan holde på. Jo mere dunene fylder, jo bedre er de. Fyldvolumens værdi hedder 'cu.in', og her er 600 cu.in bedre end 200 cu.in. Man skal dog være opmærksom på, at man i Europa og i USA ikke er helt enige om, hvordan dette skal måles og derfor kan et europæisk og amerikansk produkt ikke sammenlignes i fyldvolumen.

Helt overordnet set er det vigtigste, at du finder den helt rette sovepose, som passer til de temperaturforhold og det miljø, som du skal opholde dig i, samt hvor varm den skal være. Der findes nemlig både dunsoveposer til sommerbrug og vinterbrug. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at jo varmere du ønsker den skal være, jo tungere vil den dermed også blive, da dette påvirker mængden af fyld. Dog er der sjældent en markant stor forskel på vægten af de forskellige modeller, da en dunsovepose som udgangspunkt altid vil være let.

Vi håber, du er blevet meget klogere på dunsoveposer og hvorvidt en dunsovepose er det rette valg for dig. Hvis du har lyst, er du velkommen til at læse vores guide til soveposer.

Tilmeld dig vores kundeklub og få en masse fordele.