Guide til soveposer
Når du skal ud i naturen og sove, er det vigtigt med det rigtige grej. Soveposen en meget vigtig del af dit grej, så du kan sove godt og varmt om natten. På den måde får du en god nats søvn og får fyldt energidepoterne op, så du er klar til en ny dag. På markedet er der mange forskellige typer og modeller af soveposer. Vores soveposeguide gør dig klogere på, hvad du skal være opmærksom på ved køb af den bedste sovepose for dig.
DE MEST POPULÆRE SOVEPOSER PÅ SHOPPEN
Oversigt
Vi har lavet en soveposeguide specielt til dig, der vil være sikker på at få det rigtige produkt i første forsøg. I denne guide vil vi gennemgå:
- Formål
- Hvordan ved jeg, om soveposen kan holde mig varm?
- Pasform og størrelse
- Er en dunsovepose eller fibersovepose bedst?
- Vask af sovepose
- Pleje og vedligeholdelse
- Reparation af soveposer
- Gode råd
Formål
Det første punkt i vores soveposeguide er formål. Soveposens formål er at holde dig varm om natten, og derfor skal du finde en sovepose, som netop kan det. Find ud af hvilken type rejse du skal bruge soveposen til, så du har en overordnet retningslinje, du kan pejle efter. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der findes et hav af forskellige modeller med diverse funktioner, designs, størrelser, materialer, kvaliteter, priser, farver og så videre. Du skal finde den model, der passer bedst til dig og dine behov. Skal den anvendes på en kold overlevelsestur i Sverige? En varm caminotur i Spanien? Eller søger du en, som kan bruges hele året rundt?
Hvordan ved jeg, om soveposen kan holde mig varm?
Når der skal købes en ny sovepose, er der en masse angivelser, som det er en fordel at have styr på. På den måde kan du gennemskue, hvor varm soveposen faktisk er. Nogle angivelser kan synes forvirrende, men de er alle fastsat efter den europæiske EN 13537 standard, som er din garanti for, at temperaturerne passer. Standarden er lavet ud fra, at du som mand er 25 år, 173 cm høj og vejer 73 kg eller som kvinde er 25 år, 160 cm høj og vejer 60 kg. Disse tal kan du så bruge til at vurdere, om du skal bruge en varmere eller koldere sovepose.
Derudover kan du selv gøre nogle tiltag for at holde varmen i din sovepose. Det værste du kan gøre, er at hoppe i din sovepose, mens du er kold. På den måde bliver det meget svært at få varmen igen. Vi har samlet nogle tips til hvordan du kan holde varmen i soveposen.
Herunder er der nogle faktorer, du skal være opmærksom på:
-
Komforttemperatur
Den vigtigste temperatur man skal holde øje med, er komforttemperaturen, også kaldet T-comf. Komforttemperaturen viser den laveste temperatur, hvor soveposen stadig er komfortabel og varm at være i. Dette er dog altid vejledende, da vi som mennesker alle er bygget forskelligt. Er du meget kuldskær, skal du gå efter en med en lavere komforttemperatur og er du varm, skal du gå efter en med en højere komforttemperatur. Det er en fin balancegang, fordi en der er for varm, er næsten lige så ubehagelig at ligge i, som en der er kold.
-
Den øvre temperaturgrænse
Den øvre temperaturgrænse fortæller, hvor varmt det må være udenfor, før det vil blive for varmt at benytte soveposen.
-
Grænsetemperatur og ekstremtemperatur
Derudover vil du for det meste også blive præsenteret for grænsetemperatur og ekstremtemperatur. Grænsetemperaturen (også kaldet limittemperatur) er den temperatur, som en mand skal kunne sove i uafbrudt i 8 timer, med knæene let bøjet op mod kroppen. Ekstremtemperaturen er den laveste temperatur, som en kvinde kan ligge i 6 timer uden at dø af hypotermi (nedkøling). Dette sikrer dog ikke en mod frostskader. Denne temperatur er som regel ikke vigtig for almindelige brugere.
Du skal især være opmærksom på isoleringen. En vask vil med meget stor sandsynlighed nedsætte isoleringsevnen, hvorved komfort-temperaturen naturligvis vil stige en smule.
-
Pakvolumen
Pakvolumen kan hjælpe dig til at forstå, hvor meget soveposen vil fylde i din bagage. Pakvolumen er typisk angivet i centimeter, hvilket betyder, at du blot skal gange den angivede længde med bredden. Den kan dog også være angivet i liter. Mangler du plads, kan du med fordel anskaffe dig en kompressionspose.
DE MEST POPULÆRE TILBEHØR TIL SOVEPOSER PÅ SHOPPEN
Pasform og størrelse
En ting, der også er vigtig for, om du føler dig godt tilpas i soveposen, og dermed får en god nats søvn er pasformen. Hvis du foretrækker at være pakket godt ind, kan du med fordel gå efter mumieformen. Det er en tætsiddende sovepose, som minimerer mængden af overskydende luft. På den måde kan du hurtigt varme soveposen op. De vejer som oftest heller ikke så meget, og er derfor ideel at have med på tur. Hvis du foretrækker at sove på siden, skal du vælge en, hvor der er lidt ekstra plads. Dette giver dig mere at slæbe på, men hvis du derimod vælger en tæt og sover på siden, så vil du nemt komme til at fryse ryggen. Så gør op med dig selv, hvad du foretrækker, og vælg den rigtige pasform efter dine behov.
Soveposer fremstilles i forskellige længder. Du skal helst undgå en, der er for kort. På den måde er der ikke plads nok til din krop, og du vil kunne fryse, da den opvarmede luft ikke vil kunne cirkulere rundt. Hvis du derimod vælger en, der er for lang til dig, er der mere, som du skal varme op, og vil på den måde opleve at fryse. Så brug derfor ekstra tid på at vælge den, der passer til din længde. På den måde er du sikker på at få den bedste sovepose, hvor du ligger behageligt.
Vælg sovepose efter årstid
Der er ingen soveposer, der er fremstillet til at sove ude hele året rundt. Det handler derfor om at vælge den helt rigtige og den bedste sovepose. For en vintersovepose er alt for varm om sommeren og omvendt. Der findes vinter-, sommer- og 3-sæsons-soveposer. Du kan med fordel vælge den sovepose, som passer til den sæson, du vil bruge den mest i.
Vintersoveposen er for varm at bruge om sommeren. Den er derudover også en del tungere end de andre typer af soveposer og fylder en del mere. Den er ideel til en temperatur på under -5o. En sommersovepose er omvendt for kold til vinteren, og du vil formentligt komme til at fryse. Den kan bruges, når temperaturen er over 10o om natten. Det er en let og kompakt sovepose. Hvis du har en sommersovepose, kan du med fordel bruge en lagenpose til at holde dig ekstra varm. Soveposen, der kan bruges i 3 sæsoner, kan benyttes forår, sommer og efterår. Det vil være et sikkert valg til køb af din første sovepose. Lynlåsen kan lynes ned, hvis den er for varm til sommernætterne.
Hvis du står mellem to soveposer, så er det en fordel at vælge den, der er varmest. Det er altid nemmere at slippe af med varmen end at få varmen. Samtidigt hvis du generelt fryser meget. En varmekrave på soveposen er også god til at holde luft inde i soveposen. Det ses for det meste på vintersoveposer og 3-sæsons-soveposer.
DE MEST POPULÆRE 3-SÆSONS-SOVEPOSER PÅ SHOPPEN
Er en dunsovepose eller fibersovepose bedst?
Når du skal vælge den bedste sovepose, skal du være opmærksom på materialet. Her kan du vælge mellem en dunfyldt eller fiberfyldt sovepose. Herunder vil vi komme ind på fordele og ulemper ved dunsoveposer og fibersoveposer.
Dun
De dun, der bliver brugt i dunsoveposer, stammer fra gæs eller ænder. Dun har nogle fordele i forhold til fiber. Her er det især den lette vægt og luften omkring dunene, der er værd at nævne. Luften omkring disse dun gør, at de kan komprimeres, og derved bliver pakket bedre sammen. Dun varmer og isolerer overraskende godt i forhold til den lave vægt. Heraf kommer også en høj komfort. Syningerne er også vigtige. Man har nemlig forskellige kanaler dunene bevæger sig i, og det betyder, at dunene placeres forskelligt, alt efter hvordan syningen er. Af forskellige former kan nævnes firkantet og V-formet.
Dun er et naturmateriale, og derfor er prisen også sat herefter. Du vil derfor opleve, at du betaler en højere pris for dun end fiber. Tages holdbarheden i betragtning, går det nok lige op på den lange bane. Hvis du vedligeholder din dunsovepose optimalt og passer godt på den, kan den holde i 10-15 år. Ulemperne ved dunsovepose er, at den er følsom for vand og fugt, da dunene vil klaske sammen. Den er derudover svær at få tør igen. På den måde kan den miste sin isoleringsevne. Det er derfor ikke en god ide at sove under åben himmel med en dunsovepose. Dun kræver også mere vedligeholdelse og vask, da dunene ikke skal blive ødelagt. Du kan her læse meget mere om dunsoveposer.
Fiber eller syntetisk
Fiberfyld er et syntetisk produkt, som er lavet af polyester. De fleste soveposer er i dag lavet med fiberfyld. Der kan dog være stor forskel på kvaliteten, hvilket afhænger af, hvordan det produceres. For at få den bedste isolering kræver det, at man bruger mange korte fibre, men dette betyder også at vægten forøges. Netop på grund af dette benytter de fleste fabrikanter lange fibre. De pakkes sammen og sammenfiltres, så der kan være så meget luft om dem, således de isolerer bedst.
Fordelene ved fibersovepose er, at den er god til vand og fugt, og selvom den er blevet våd, vil den stadig have en god isoleringsevne. Samtidigt tørre den hurtigt. Derudover er den nem at vedligeholde og vaske, så efter vask hænges den bare til tørre og er hurtigt klar til brug igen. Fibersoveposen er billigere at producere end dunsoveposen, men man skal dog være opmærksom på, at fibre ældes med tiden. Derfor vil de over tid knække. En fibersovepose kan holde i 5-10 år. Udover kortere holdbarhed er det også en ulempe, at fibersoveposer fylder og vejer mere, når du er på tur. Det er grundet komprimeringsevne og fyldet. Derfor skal du være opmærksom på det, når du pakker til en længere tur, hvor det ikke er optimalt med meget og tung oppakning.
Vask af sovepose
Hvis du har været på tur i det fri og har brugt din sovepose, så kan det næsten ikke undgås, at den efterfølgende er blevet beskidt. Derfor vil vi gerne give dig en guide til, hvordan du bedst rengør den. Det er meget forskelligt, hvad de forskellige modeller tåler, og derfor anbefaler vi dig at læse vaskeguiden på det pågældende produkt, før du går i gang. Her kan du få oplysninger om, hvorvidt din pågældende model kan tåle maskinvask eller skal vaskes i hånden. Du finder ligeledes også informationer på, hvordan den bedst tørrer, efter du har vasket den. Men før du går i gang med at vaske den, så skal du spørge dig selv en ekstra gang, om det virkelig er nødvendigt med en vask. Det bedste vil være, hvis du kan undgå en rengøring, da en vask kan mindske isoleringsevnen. Hvis vasken er nødvendig så læs med herunder, hvor du kan finde vaskeguide til dunsoveposer og vaskeguide til fibersoveposer:
Vaskeguide til dunsovepose
Har du en dunsovepose, er det ekstra vigtigt, at du ved, hvordan denne vaskes, da det kan være en smule vanskeligt. Vær opmærksom på, at de helst ikke skal vaskes for ofte, da dette kan ødelægge isolerings- og fyldeevnen. En dunsovepose skal for det meste vaskes ved en lav temperatur - ofte kun 30 grader. Hvis du vil skåne den mest muligt, er håndvask det bedste. Her er det mest optimalt, hvis du har en balje eller et badekar. Håndvasken er dog meget tidskrævende, da det er besværligt at få skyllet sæben helt ud. Derudover skal du også være opmærksom på, at selvom den føles tør udenpå, er det ikke sikkert, at dunene er tørre. Du kan med fordel bruge en industritørretumbler.Læs mere i vores artikel om dunvask - sådan vasker du produkter med dun.
1. Ved håndvask skal du starte med at lyne lynlåsen og lukke velcrolukningen
2. Fyld din balje eller dit badekar med lunkent vand, som ikke overstiger 30 grader
3. Herefter skal du bruge dunvaskemiddel, som masseres forsigtigt ind i yderstoffet
4. Når du har fået snavset af, skyller du grundigt med lunket vand indtil sæben er ude. Det er vigtigt, at alt sæben er ude, da det ellers kan skabe skjolder senere
5. Du kan evt. skylle en ekstra gang i vaskemaskinen med et skåneprogram og centrifugering, så du er sikker på at vaskemidlet er ude
6. Når du er færdig med at vaske, er det vigtigt, at du ikke løfter op i produktet, da dunene er klumpet sammen og det kan belaste syningerne ved et løft
7. Tør i en tørretumbler med mindst tre bolde, så dunene bliver rystet bedre rundt. Kig til posen hver time og ryst den igennem, så dunene bliver jævnt fordelt igen. Vær opmærksom på, at tørringen kan tage lang tid og den bedste tørremetode er ved lav varme, omkring 40 grader
Vaskeguide til fibersoveposer
Fremgangsmåden til at vaske fibersoveposer minder om fremgangsmåden til dunsoveposer. Som ved dunsoveposer kan du vaske din fibersovepose i maskinen eller i hånden. Der er dog små forskelle, og derfor kan du følge den specifikke fremgangsmåde til fibersoveposer herunder.
1. Vaskeguiden afgør om soveposen tåler maskinvask, men hvis du ønsker at skåne den mest muligt, kan du med fordel vaske den i hånden. Ved vask i hånden kan du følge guiden ovenfor, den eneste forskel er vaskemidlet
2. Ved vask af fibersoveposer skal du ikke bruge et dunvaskemiddel, men et almindeligt vaskemiddel. Her anbefaler vi Granger’s 2 i 1 vaskemiddel, som både rengør og imprægnerer
3. Fibersoveposen kan ofte ikke tørres i tørretumbleren, og derfor er det mest optimalt, at du lufttørrer den på et lagen ovenpå tørrestativet
4. Husk at ryst fiberen på plads undervejs
DE MEST POPULÆRE VINTERSOVEPOSER PÅ SHOPPEN
Pleje og vedligeholdelse
Ønsker du at forlænge levetiden på din sovepose, kommer der her nogle simple tricks. Når den ikke er i brug, er den typisk gemt godt væk i en kælder eller på et loft. Sørg for at opbevaringstemperaturen er stuetemperatur, og at der ikke er fugtigt. Er det muligt så læg den i en anden pose end transportposen. Fyldet har ikke godt af at blive presset sammen over længere tid, da luftindholdet ikke kan yde samme evne som tidligere. Benyt i stedet en plastiksæk eller hæng den op på en bøjle i dit klædeskab. Hvis du gerne vil undgå, at den bliver beskidt indvendig, kan du bruge en lagenpose, som er nem at vaske. Bruger du en lagenpose, sætter snavsen og sveden sig fast her, og du forlænger dermed levetiden. En lagenpose kan også bruges til at beskytte dit udvendige materiale. Lagenposerne kommer i forskellige materialer såsom polyester, silke, fleece og merinould.
Reparation af soveposer
Hvis det uheldige sker, at din sovepose skulle få hul i ydermaterialet, så kan du nemt selv fikse det. Det kan gøres med Tear- Aid lap som bruges til at lappe huller og revner. Det er en gennemsigtig lap med lim på den ene side. Det virker med øjebliklig virkning, og det kan bruges som en permanent løsning.
Gode råd
- Et godt råd til opbevaring af soveposer er, at de skal opbevares udslået. Dette gælder både for fiber og dun.
- Vær opmærksom på at nogle dun også kan være imprægneret og derfor vandafvisende, så dunene ikke optager fugt.
- Husk at vælge en model ud fra lige netop det behov, du har. På den måde får du den bedste sovepose til dig.
- Vær opmærksom på hvilken side lynlåsen er i før dit køb.
- Vær opmærksom på vægten i forhold til dit behov. Hvis du skal ud og vandre kan dette have stor betydning for din komfort.
- Vælg ikke en sovepose der er for lang. Hvis den bliver for lang i forhold til din egen længde, så vil det blive svært for kroppen af varme den op. Det samme princip er gældende med en der er for kort i forhold til din egen længde. Så vil der ikke være nok varme til at din krop forbliver varm.
Vi håber, at denne soveposeguide har hjulpet dig til at vælge den rigtige og bedste sovepose, som passer til dig og dine behov. Hvis du har flere spørgsmål, skal du endelig kontakte os.
Ring til os på 78 72 34 34 eller send en mail til os på info@grejfreak.dk.