Der findes mange fordomme om uld, hvor de to største handler om, at det kun kan bruges om vinteren og at det er ubehageligt at have på, fordi det klør og kradser. Vi vil gerne nedbryde de fordomme, da uld er et helt fantastisk materiale, som er fyldt med en masse gode egenskaber.

 

Mange associerer dét at bruge uld med sne, kulde og en mere eller mindre akut brug for varme. De fleste af os tyer med det samme til at smide en uldsweater over hovedet. De fleste er nok slet ikke klar over det, men uld kan faktisk også godt bruges om sommeren i de lidt varmere måneder. Dét skulle man ikke tro, men det er blandt andet på grund af, at uld har temperaturregulerende egenskaber, at det kan bruges hele året rundt.

 

Den første fordom om, at uld kun kan bruges om vinteren, fordi det giver en god varme, er til dels også helt korrekt. Dog er det faktisk sådan, at uld kan være med til at køle dig ned i det varme vejr. De fleste ved det ikke, men uld temperaturregulerer faktisk sammen med kroppen, og derfor kan uld også bruges om sommeren.

 

Alle kender det, at man i varme omgivelser sveder, fordi kroppen skal af med den overskydende varme. En fordel ved brug af uld om sommeren er, at uldet absorberer dele af fugten, som kroppen udskiller i uldfibrenes kerne, og materialet på ydersiden vil dog stadig føles tørt. Den høje varme om sommeren vil få det absorberede fugt, der er mellem uldmaterialet og kroppen, til at fordampe, og det er faktisk her, at nedkølingen sker, når du bruger uld om sommeren. Det siger selvfølgelig sig selv, at en stor uldsweater i det varme sommervejr stadig er et no-go, som ikke skaber nogen form for nedkøling – dog vil en tynd T-shirt være det helt rigtige valg.

 

Den anden fordom er som beskrevet, at uld er ubehageligt at have på, fordi det klør og kradser, hvorfor rigtig mange vælger uld fra. Det er til dels også rigtigt, men vi vil dog gerne lige slå fast, at det ikke gælder de gode uldkvaliteter- og typer som for eksempel merinould. Mange oplever nok ubehag på kroppen ved brug af uld af dårlig kvalitet, men er kvaliteten i top, vil man ikke opleve dette ubehag, og man kan nyde brugen af uld – både vinter og sommer.

 

Uld giver UV-beskyttelse

Udover at uld om sommeren er temperaturregulerende, er det faktisk også rigtig velegnet til beskyttelse mod UV-strålingen. Uld kan nemlig, modsat bomuld og nylon, absorbere UV-stråling langt bedre, hvor bomuld og nylon vil lade disse gå gennem materialet. Vil du have det optimale beskyttelse ud af din uld om sommeren, kan du skrive bag øret, at jo mørkere nuancer og farver, jo mere UV-ståling vil blive absorberet. For eksempel hvis du har en sort uld t-shirt på på en sommerdag, vil denne føles markant køligere end eksempelvis en hvid bomulds t-shirt. Man kan faktisk opnå UV-beskyttelsesfaktor helt op mod UPF 30 og 50 ved brug af utroligt tynde merinould t-shirts.
 

Uld transporterer sved

Lige så vel som uld er temperaturregulerende, er uld faktisk også ganske fremragende til at transportere fugt og sved væk fra kroppen og samtidig holde dig tør, når pulsen kommer op. Grunden til dette er, at uld både er absorberende og vandskyende på samme tid. Uld kan faktisk absorbere helt op til 30% af sin egen vægt i vand UDEN, at det vil føles vådt. Tager du for eksempel et materiale som nylon til sammenligning, kan det kun absorbere 7% af sin egen vægt i vand.

Når du sveder i uld om sommeren eller om vinteren, fordi kroppen overopheder, vil sveden blive transporteret væk, så du holder dig tør. Ligeledes vil det på samme tid skabe en kølende effekt, når fugten fordamper fra uldkernen. Det giver dig en komfortabel følelse, når du er aktiv i varmt vejr, hvor du ikke sveder så meget, at materialet bliver helt gennemblødt.

MEST POPULÆRE TRØJER

 

Uld lugter ikke

Sveder du nok (og længe nok) i dit uldtøj, vil det ende med at lugte, har du sikkert hørt før. Men det er en myte.

Skifter du tøj løbende, som man bør, når du nok ikke at opleve det. Uld er nemlig utrolig lugtresistent, og der skal faktisk enormt meget til, før det kommer til at lugte. Det er fordi, at uld har et naturligt indhold af Lanolin, som er utrolig modstandsdygtigt over for smuds, skidt og lugt. Uld er derfor det helt perfekte valgt til rejser og længere ture, hvor man måske ikke altid har mulighed for at vaske tøj hver dag. Her vil uld være relativt lugtfri meget længere tid, end hvis du valgte at bruge bomuld eller nylon.
 

Uld holder formen længe

Fordelene stopper ikke her, og endnu en af de ting, som gør uld om sommeren ekstra rart er, at det ikke krøller som andre slags materialer. Uld er nemlig naturligt krøllefrit, og det er en fordel for dig, som skal på længere rejser, hvor det gælder om at pakke så lidt og alsidigt som muligt. Grunden til dette er de lette ildfibre, som allerede er krøllede – det er derfra ulden får sin fine, lette og luftige struktur – som har sværere ved at krølle.

 

Du kan altså med fordel bruge uld om sommeren og om vinteren til almindelig hverdagsbrug og til pæn brug, da det ikke krøller så nemt – det er især en fordel, når du skal pakke til en længere tur, hvor du skal bo i din kuffert eller rygsæk. Der er selvfølgelig også en række småting, der måske ikke er altafgørende for valget – uld om sommeren eller ej – men som stadig fortjener at blive nævnt:

 
  • Uld er også noget, man ofte ser hos børn, der er en smule for unge til selv at skifte. Hos spædbørn er uldens ekstra åndbarhed noget, der virkelig bliver sat pris på, når der leges og opdages. Derudover kan uldtøjet bruge flere dage ad gangen, inden det kommer til at lugte – det er en fordel i en travl hverdag, hvor vasketøjet nok bliver forsømt en smule.


  • Gnister ved bålet – går det, så går det. Men selvom det går, er det stadig hammerirriterende at skulle have brændehuller i sit tøj på grund af gnister. Tøj, der er lavet i kunstmaterialer, er virkelig modtagelig overfor varme, men det er uld ikke. Så næste gang du sidder rundt om bålet iført uld t-shirt eller andet uld, behøver du ikke være på højeste alarmberedskab hele tiden. Du skal selvfølgelig passe på, men du skal ikke bekymre dig om brandhuller i dit uldtøj.


  • Nogle gange er det de små ting, der gør det. En af de ting er, at uld holder farven igennem hele tøjets levetid modsat kunstmaterialer, der mister farven. Køber du en sort uld t-shirt eller et par underbukser, holder de den samme sorte nuance, uanset hvor mange gange du vasker dem. Det er en god fordel for pengepungen, som ikke skal benyttes så ofte, som hvis du hele tiden skulle ud og købe nyt tøj, fordi det hele tiden falmer.


  • Uld er et utroligt miljøvenligt materiale at have i garderoben, hvilket er vigtigt for mange og som flere og flere af os bliver opmærksomme på. Uld er jo en af de tøjmaterialer, der kan bruges flere dage i træk uden at nødvendigvis behøver en vask. Det er win-win for dig og for miljøet. Det øger holdbarheden på både dit tøj, men også din vaskemaskine. Derudover er uld faktisk en af de tekstilgrupper, som udleder allermindst CO2, når det bliver produceret.

Uldundertøj hos GrejFreak

Hos GrejFreak har vi et stort udvalg af kvalitets undertøj i uld til mænd. Du kan se hele outdoor udvalget til mænd her. Vi har selvfølgelig også undertøj i uld til kvinder. Udvalgtet til outdoor beklædning til kvinder kan ses her. Herunder kan du se nogle af vores mest populære produkter. 

MEST POPULÆRE UNDERTØJ